Over de lesgever

DSC_6053 (1)

Muzikale vooropleiding

Jens Pfennig (°1989) volgde vanaf zevenjarige leeftijd pianolessen bij Jean-Paul Van den Driessche aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Mortsel, waar hij in juni 2007 met de grootste onderscheiding en het maximum van de punten voor piano afstudeerde. Hiervoor ontving hij de Prijs Architect Van Den Broeck.

Hij studeerde van 2004 tot 2006 ook aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Antwerpen (MA-GO) en volgde er pianolessen bij Heidi Hendrickx en kamermuziek bij Koen Dejonghe. In die periode kreeg hij ook privélessen van Mark Theuns.

Studies

Van 2007 tot 2011 studeerde Jens piano aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Jan Michiels (finalist Koningin Elisabethwedstrijd editie 1991). In juni 2010 behaalde hij er zijn Bachelordiploma uitvoerende muziek – klassiek: piano. Hij kreeg er ook les van de assistenten Hans Ryckelynck en Katia Veekmans. Kamermuziek volgde hij er bij Thomas en Benjamin Dieltjens, Etienne Siebens, Luc Loubry en Olsi Leka. Harmonieleer bij Wouter Lenaerts en Ann Kuppens en begeleidingspraktijk bij Lies Van Avermaet.

Hij vervolgde zijn opleiding aan het conservatorium van Gent waar hij op 30 juni 2014 met grote onderscheiding afstudeerde als Master in de uitvoerende muziek – klassiek: piano met eveneens een grote onderscheiding voor piano. Zijn docent aan deze school was Vitaly Samoshko (eerste prijs Koningin Elisabethwedstrijd editie 1999), bij wie hij al veelvuldig privéles had gevolgd. Jens kreeg in Gent ook kamermuzieklessen van Timur Sergeyenia, Frank Coppieters, Kris Deprey en Filip Rathé en begeleiden van Katrijn Friant.

In 2014 en 2015 volgde Jens lessen bij de in België wonende Amerikaanse pianist Alan Weiss, docent aan het Lemmensinstituut in Leuven en aan het Utrechts Conservatorium, gewezen student van David Saperton en Rudolf Firkusny, en ook prijswinnaar van de Koningin Elizabeth Wedstrijd.

Masterclasses

In het najaar van 2009 heeft Jens een masterclass gevolgd bij de Poolse pianiste Maria Szraiber, verbonden aan het Frédéric Chopin-instituut te Warschau; in de zomer van 2011 in Ternat bij Vitaly Samoshko; in februari 2013 bij de Britse pianist Jonathan Powell.

Wedstrijdervaring

Jens werd twee keer laureaat met grote onderscheiding van de Cantabile Pianowedstrijd voor de Jeugd (editie 2002 en 2004) en in 2006 ontving hij er de Prijs van het Fonds Emmanuel Durlet.

In 2004 werd hij finalist van de wedstrijd Jonge Solisten aan Zee te Oostende en in 2007 werd hij er derde laureaat-finalist.

Hij nam ook nog deel aan o.a. volgende wedstrijden: in België aan André Charlier te Charleroi (2008), Excellentia te Linkebeek (2009), Stephan De Jonghe Pianowedstrijd (2009), Epta, nabij Waver (2014) en in Frankrijk aan het Concours International de Piano d’Epinal (2015) en het Concours International de Piano de Lyon (2015).

Concert – en projectervaring

Jens treedt ook regelmatig op en nam al aan verschillende projecten deel:

In 2002 en 2004 nam hij deel aan de laureatenconcerten van de Cantabile Pianowedstrijd voor de Jeugd in respectievelijk de Landcommanderij Alden Biezen en de begijnhofkerk van Turnhout.

Van 2008 tot 2014 gaf hij één tot twee keer per jaar een recital in de kerk van de Heilige Bernadette te Mortsel waarop hij soms ook bevriende collega-studenten uitnodigde in het kader van een liedprogramma of quatre-mains. In januari 2014 speelde hij er het werk Perpetuum Mobile van pianist-componist Bart Verstraeten.

Van 2010 tot 2018 heeft Jens ook meerdere keren opgetreden in het woonzorgcentrum Mayerhof, eveneens in Mortsel gevestigd, in het kader van een culturele activiteit georganiseerd voor de bewoners.

In januari 2010 concerteerde hij samen met bevriende collega-pianist Aaron Wajnberg en topgitarist Fernando Gonzales in het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn, ten voordele van SOS Kids International, een vzw die opkomt voor o.a. de rechten van straatkinderen in Brazilië.

Eind 2010 verzorgde hij het jaarlijkse kerstconcert van de parochie St. Willibrordus te Berchem.

In juni 2013 mocht Jens een recital geven in Zwitserland, meer bepaald in Sankt Moritz (kanton Graubünden). Hij bracht er een programma met hoofdzakelijk werken van Chopin voor de talrijk aanwezige vakantiegasten.

In maart 2014 nam hij deel aan een aperitiefconcert in de Sint-Antoniuskerk te Edegem, georganiseerd door de Edegemse cultuurdienst en de vrijwilligers van de Edegemse Concerten.

In mei 2014 was er een groot koorproject in de Sint-Stefanuskerk te Gent in samenwerking met de Gentse concertvereniging Arte Musicale. Jens trad op als begeleider van het kamerkoor Furiant onder de leiding van Steve De Veirman met hoofdzakelijk mystiek en religieus geïnspireerd repertoire.

Jens heeft ook een tijdlang op vruchtbare wijze samengewerkt met de jonge getalenteerde saxofonist Wouter Versavel.

Van augustus 2015 tot februari 2018 heeft Jens samengewerkt met Muziekopluistering Heidi De Nef cvoa. Dit in het kader van muzikale opluistering van voornamelijk uitvaarten maar ook van huwelijken en andere misvieringen.

Jens trad twee maal op in Woonzorgcentrum De Regenboog (Vzw Zorg-Saam) gelegen te Zwijndrecht, in april 2016 en juni 2018, telkens met een luchtig klassiek programma.

In augustus 2017 was er een concert te Sluis in Nederland, voor de bewoners van Woonzorgcentrum Rozenoord aldaar gevestigd (Stichting Warmande). Hij bracht er een programma bestaande uit arrangementen van bekende filmmuziek.

In november 2017 speelde Jens een concert in Woonzorgcentrum Rubens te Mortsel (Orpea Belgium) met een klassiek programma.

Pianolessen

Jens geeft sinds juni 2015 privé-pianolessen aan zowel kinderen als volwassenen. Inmiddels heeft hij een klas van ongeveer 20 leerlingen kunnen opbouwen.

Facebook

YouTube